خیلی وقت ها، درب یخچال را برای برداشتن چیزی باز میکنیم، اما با کپکی که روی آن نقش بسته، مواجه میشویم. قطعا این وضعیت ناراحت کننده است، چرا که هم مواد غذایی را غیر قابل استفاده میکند و هم ممکن است به مواد دیگر سرایت کند. به دلیل شایع بودن این اتفاق، ما در تعمیراتو۲۴، بر برسی دلیل های کپک زدن مواد داخل یخچال پرداختیم و راه حل هایی برای جلوگیری از آن، شرح دادیم.
در پادکست زیر، می توانید خلاصه مقاله را گوش دهید.
دلیل کپک زدن مواد داخل یخچال
غذاهای کپک زده یخچال، به استثنا سالامی خشک و پنیر آبی، باید فورا دور ریخته شوند. به این دلیل که این مواد هاگ و مایکوتوکسین تولید میکنند که باعث حساسیت میشوند و شما را بیمار میکنند.
کپک هایی که معمولا روی غذاهای یخچال پدید میآیند، عبارتند از: آلترناریا ، آسپرژیلوس ، بوتریتیس ، کلادوسپوریوم ، فوزاریوم ، ژئوتریکوم ، مونیلیا ، مانوسکوس ، مورتیئرلا ، موکور ، نوروسپورا ، اویدیوم ، اوسپورا ، ریزوپوس و تامنیدیوم.
به طور خلاصه، کپک های یخچال به دلیل محیط مرطوب، عمدتا تاریک و نه خیلی سرد رشد میکنند که این شرایط برای رشد کپک ایده آل است.
کپک ها از طریق هاگ های موجود در هوا تکثیر میشوند؛ بنابراین به راحتی میتوانند در یخچال شما پخش شوند و مواد غذایی دیگر را نیز آلوده کنند.
کدام مواد غذایی بیشتر در معرض کپک هستند؟
میوه ها و سبزیجاتی که مایعات بیشتری دارند مثل مرکبات، گوجه فرنگی، خیار و … نسبت به دیگر مواد بیشتر در معرض کپک هستند.
دلیل کپک زدن مواد غذایی داخل یخچال بسته بندی شده ای مثل شیر، خامه، ماست، پنیرهای معمولی، کره، کره بادام زمینی و مربا نیز به همان علت است؛ زیرا این مواد نیز مایعات زیادی را در خود جای داده اند.
برخی مواد پخته شده و نرم نیز مانند نان، خمیر پیتزا، کیک، پای، کلوچه و … نیز ریسک کپک زدن بیشتری دارند.
بوهای نامطبوع و نرمی بیش از حد، معمولا نشانه رشد باکتری ها و کپک است، آن ها را نادیده نگیرید.
کپک زدن مواد غذایی داخل یخچال ، خطرناک است؟
شاید شما با چند میوه کپک زده در یخچال رو به رو شوید و آن را نادیده بگیرید. آیا این چیزی است که شما بتوانید چشم هایتان را بر روی آن ببندید؟
متخصصین بهداشت، چیزی خلاف این را توصیه میکنند. کپک یخچال تان تنها به دلیل نامطبوع بودن بد نیستند. تنفس در هاگ های تولیدی کپک، میتواند باعث واکنش های آلرژیک شما و اعضای خانواده تان شود، به خصوص برای کسانی که سابقه آلرژی دارند.
اگر غذای کپک زده دیدید، فورا آن را دور بریزید و سایر اقلام یخچال تان را از نظر کپک، برسی کنید. هرگز سعی نکنید کپک را بو کنید، چرا که ممکن است هاگ های آن را استنشاق کنید و باعث بروز واکنش آلرژیکی در شما شود. برای ایمنی بیشتر، مواد غذایی کپک زده را قبل از انداختن در سطل، محکم در پلاستیک بپیچید.
چه دمایی کپک را از بین میبرد؟
همانطور که گفته شد، یکی از دلیل های کپک زدن مواد داخل یخچال ، خیلی سرد نبودن یخچال میباشد.
اکثر کپک ها برای رشد در دمای زیر ۴۰ درجه فارنهایت (۴٫۵ درجه سانتی گراد) مشکل دارند. همچنین در دمای بین ۲۵ تا ۳۰ درجه سانتی گراد (۷۷ تا ۸۶ درجه فارنهایت) بیشترین رشد را دارند و در دمای بالاتر از ۶۰ درجه سانتی گراد (۱۴۰ درجه فارنهایت) از بین میروند. با این حال برخی کپک ها، هاگ های مقاوم در برابر حرارت تولید میکنند که میتوانند در برابر حرارت بالا زنده بمانند.
سازمان غذا و داروی ایالات متحده (FDA)، بهترین دمای یخچال را زیر ۴۰ درجه فارنهایت توصیه میکند. اگرچه باز کردن مکرر درب یخچال میتواند دمای یخچال تان را افزایش دهد.
چگونه از رشد کپک داخل یخچال فریزر جلوگیری کنیم؟
یخچال ها برای سرد کردن غذاها و آماده نگه داشتن آن ها برای هر زمانی که میخواهید استفاده کنید، ساخته شدهاند. درست است که بیشتر غذاهای منجمد فاسد نمیشوند اما اگر مدت زیادی استفاده نشوند، مانند دیگر مواد، خراب میشوند.
اگر کپک ها تمیز نشوند، ممکن است در یخچالتان پخش شوند و از عمر آن بکاهند. در ادامه چند راه برای جلوگیری از رشد کپک داخل یخچال معرفی کردیم.
قرار دادن جوش شیرین
قرار دادن جوش شیرین داخل یخچال، میتواند بع از بین بردن بوی نامطبوع غذاها کمک کند. جوش شیرین را در دو ظرف بریزید و یکی را در یخچال قرار دهید و دیگری را در فریزر.
فراموش نکنید که جوش شیرین بعد از چند ماه اثر خود را از دست میدهد؛ بنابراین باید هر ۲ تا ۳ ماه آن را عوض کنید تا فریزرتان بو نگیرد.
برای از بین بردن بوی کپک یخچال، میتوانید از بوگیر یخچال هم استفاده کنید.
از ظروف دردار استفاده کنید.
اگر برای مواد غذایی داخل یخچال از ظرف استفاده میکنید، مطمئن شوید که درب آن ها را محکم میبندید تا از خروج هوا جلوگیری شود. از کاسه ها وظروف شیشه ای در دار میتوان برای نگهداری گوشت، مرغ، ماهی و سبزیجات استفاده کرد.
اگر از کیسه های پلاستیکی برای نگهداری مواد غذایی استفاده میکنید، باید تا حد امکان هوای داخل آن را خارج کنید تا غذاها تازه بمانند.
گوشت ها را زیاد نگه ندارید.
گوشت های گاو، مرغ و ماهی میتوانند در عرض چند روز شروع به تجمع هاگ های کپک کنند و بو بگیرند. برای بهترین نتیجه، از هر فرآورده گوشتی بلافاصله بعد از خرید استفاده کنید. هرچه مدت بیشتری آن ها را در یخچال بگذارید، احتمال رشد باکتری بیشتری وجود دارد.
به طور منظم محتویات یخچالتان را برسی کنید.
هفته ای یکبار یا دوهفته یکبار، محتویات داخل یخچال خود را به طور منظم برسی کنید. اگر اقلامی را پیدا کردید که مدت زیادی است در یخچال قرار داشته اند، یا به یاد نمیآورید که چه مدتی در آنجا بوده اند، وقت آن رسیده است که دورشان بیاندازید.
در طی برسی یخچال، به دنبال هر نشانه ای از کپک و یا خراب شدن مواد غذایی باشید.
هر فصل یخچال فریزرتان را تمیز کنید.
یک قانون طلایی وجود دارد که شما باید هر ۳ تا ۴ ماه یک بار، یخچال فریزرتان را تمیز کنید. آن ها را کاملا خالی کنید و مواد غذایی فاسد شدنی را در یک جای خنک قرار دهید.
برای از بین بردن تمام میکروب ها، به خوبی داخل و خارج یخچال را تمیز کنید و تمامی محفظه و قفسه های آن را نیز بیرون بیاورید. هنگامی که همه چیز به دقت تمیز و خشک شد، میتوانید مواد غذایی را در سر جایش قرار دهید.